Wat is een backlink?

Wat is een backlink en hoe krijg je er meer?

Een backlink wordt ook wel een outbound of externe link genoemd. Maar waarom zijn backlinks nou zo belangrijk voor je SEO? In deze blog leggen we je alle ins en outs uit.

28 november 2022

Wat is een backlink?

Backlinks zijn ontzettend belangrijk voor SEO. Heeel vroeger was het zo dat Google hier volledig omheen gebouwd was. Google heette toen zelfs ‘Backrub’. Google had namelijk als een van de eerste zoekmachines door dat pagina’s waar veel externe links/backlinks naartoe gaan vaak een hoge relevantie hebben. Die pagina’s scoorden daarom ook extra goed in de zoekresultaten.

Tegenwoordig zit het algoritme van de zoekmachines iets complexer in elkaar. Er zijn meer factoren bij gekomen die bepalen hoe hoog je in de zoekresultaten verschijnt (denk bijvoorbeeld maar aan de snelheid van je website). Het aantal backlinks naar je website blijft echter nog steeds ontzettend belangrijk voor het scoren in Google. Hier dus een aantal tips hoe je meer van deze zeer gewilde backlinks kunt krijgen.

Hoe kom je aan backlinks?

1. Je eigen sociale media

Waarschijnlijk de makkelijkste manier van het krijgen van meer backlinks naar je website. Vaak heb je op sociale media als Facebook, Instagram of LinkedIn de mogelijkheid om een linkje te plaatsen naar een website. Het zal misschien geen gigantisch groot verschil maken, maar hé, alle beetjes helpen.

2. Linkruilen

Een andere manier van het krijgen van meer backlinks voor je website is linkruilen. Dit houdt in dat je een beheerder van een andere website benadert en vraagt of ze een linkje naar jouw website willen plaatsen. In ruil daarvoor plaats je ook een link op jouw website naar die van hun. Zorg er wel voor dit gaat om een website in een voor jou relevante branche. Teveel backlinks vanaf websites uit een voor jou irrelevant branche zou Google kunnen aanmerken als spam.

3. Gastbloggen

Kun jij een beetje schrijven en heb je veel kennis over een onderwerp? Dan zou je eens kunnen aanbieden een gastblog te schrijven op een website die al veel autoriteit heeft. Het voordeel hiervan is natuurlijk meer naamsbekendheid, maar vaak mag je ook een linkje plaatsen vanaf die website naar die van jou. Kom maar door met die backlink! Over het algemeen kun je stellen dat hoe hoger de domeinautoriteit is van de website waar de link vandaan komt, hoe beter de backlink is.

4. Backlinks verdienen

Uiteindelijk de beste en meest natuurlijke manier van het verkrijgen van backlinks is door ze te verdienen. Dit kun je doen door echt vernieuwend te zijn met de content die je schrijft. Ben jij een expert of autoriteit in jouw branche? Grote kans dat je gaat opvallen en dat anderen zullen gaan verwijzen naar de blogs op jouw website. Dit levert dus natuurlijk backlinks op. Het valt dus allemaal weer terug te herleiden naar het geven van de meeste waarde aan de bezoeker en het schrijven van kwalitatief goede content.

Meer weten over backlinks en hoe je ze kunt krijgen? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier hieronder.

×

Hallo!

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over onze diensten, maar als je andere vragen hebt helpen we je ook gewoon!

×