Het hebben van een snelle website is dus niet alleen erg belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid, maar zeker ook voor de zoekmachines! Google beoordeelt een website namelijk op een aantal punten. Zo bepaalt het hoe waardevol en relevant een website is. De snelheid van een website speelt daar een belangrijke rol in. Maar hoe voorkom je nou dat mensen wegklikken doordat je website te traag is. Vaak lijkt dat een ingewikkeld en technisch verhaal. Niets is echter minder waar! Met deze snelle tips zul je zien dat de snelheid van jouw website een stuk vooruit kan gaan. Klaar voor een sprint? Ready, set, go!
Om te beginnen is het goed om te weten hoe jouw website op dit moment scoort op snelheid. Google heeft hier een handige tool voor, genaamd: Google Pagespeed. Je vindt de website door hier te klikken. Google geeft je website een score tussen de 0-100 en geeft je onderaan ook een aantal tips hoe je dit kunt verbeteren. En dan nu aan de slag met het zelf verbeteren van de snelheid van je website!
Tips voor een snellere website
1. Verkleinen van afbeeldingen
Afbeeldingen kunnen een lange tijd duren om te laden als ze een te groot formaat hebben. Het is dus belangrijk afbeeldingen eerst te verkleinen voordat je ze op je website zet. Er zijn verschillende tools om dit te doen. TinyPNG is daar een van. Zorg ervoor dat een afbeelding in ieder geval niet groter is dan 1MB wanneer je hem op je website zet. Wil je gebruik maken van een video? Zorg er dan voor dat je hem embed op je website via een externe link. Dan belast het jouw website niet en wordt hij sneller geladen.
2. Minificeren van CSS en JavaScript
Een webpagina is opgemaakt uit code. Soms is de opmaak van de code onoverzichtelijk of staat er onnodige informatie tussen. Hierdoor kan het zijn dat je website langzamer wordt. Een oplossing hiervoor is het minificeren van de CSS en Javascript.
We raden niet aan om zelf aan de slag gaat met de code van je website, tenzij je echt weet wat je doet. Gelukkig zijn er een hoop handige plug-ins om je hierbij te helpen. WP-Rocket heeft zelfs een functie ingebouwd die dit voor je kan doen.
3. Gebruik een caching plug-in
Een caching plug-in is een goede manier om je website sneller te maken. Caching zorgt ervoor dat een kopie van de website wordt opgeslagen. De volgende keer dat een bezoeker op de website komt wordt hij hierdoor een stuk sneller geladen. Er zijn veel verschillende caching plug-ins beschikbaar. Voor WordPress websites kun je bijvoorbeeld gebruik maken van WP-Rocket.
4. Gebruik niet teveel plug-ins
Alles waar ‘te’ voor staat is meestal niet goed. Zo ook met het gebruik van plug-ins. Plug-ins kunnen je website zeker helpen, maar teveel is ook niet goed. Plug-ins voegen namelijk extra stukjes code aan je website toe. Je kunt je voorstellen dat het inladen van al deze stukjes extra code meer tijd kost. Het gevolg is dat je website langzamer wordt. Zet plug-ins dus altijd doelbewust in.
5. Maak gebruik van lazy-loading
Je zou niet direct denken dat de term ‘lazy-loading’ je website sneller maakt. Het tegenovergestelde is echter waar! Lazy-loading houdt in dat bepaalde elementen op je website later worden ingeladen. Dit zijn de elementen die bijvoorbeeld pas onderaan de website staan en niet meteen zichtbaar zijn voor een bezoeker. De relevante informatie bovenaan de pagina is hierdoor een stuk sneller zichtbaar. Dit geeft de gebruikservaring van jouw website een flinke boost!
6. Maak gebruik van een goede hosting
Een goede hosting kan een heel verschil maken. Als je alle bovenstaande tips gebruikt hebt en is je website nog steeds te langzaam? Overweeg dan over te stappen naar een snelle hostingprovider.
Kom je er toch nog niet uit? We helpen je graag verder. Neem gerust contact op via het contactformulier hieronder.